Corona en je mentale gezondheid

Ons leven ziet er ineens heel anders uit vanwege COVID-19. Niet alleen dat van jou of mij, dat van iedereen, overal ter wereld. Het vereist nogal wat aanpassing en flexibiliteit. Gelukkig zijn mensen daar heel goed in, en ook enorm veerkrachtig. Maar soms gaat dat aanpassen wat lastiger in uitdagende situaties. En dat deze situatie uitdagend is, daar zijn we het denk ik wel over eens.

Wát het meest uitdagend is, is voor iedereen anders. Of het nou de angst en onzekerheid is, de isolatie, je werk, thuis: wat het ook is, het is niet gek. Ook niet dat je soms wilt huilen, schreeuwen, je TV kapot wilt gooien, en het dan ineens wel weer gaat. Het hoort er allemaal bij. Maar op de zware momenten kan het fijn zijn als iemand even met je meedenkt, of gewoon aanhoort waar je mee zit. Die opluchting, al dan niet met een paar kleine tips en adviezen, kunnen een groot verschil maken. En daar is dit register voor.

Wat als ik liever niet met iemand bel, maar wel hulp wil? Geen probleem! Hieronder staan per thema links naar handige websites en andere dingen die je op weg kunnen helpen. Ook kun je een kijkje nemen bij de FAQ's.

Geen zin om alle informatie te lezen? Hier in het kort een paar tips. 

  • Kijk eens op de website van Wij zijn mind. Zij hebben een enorm themadossier over Corona waarop ze allerlei tips verzamelen voor iedereen van jong tot oud, van apps tot livestreams, websites tot lokale initiatieven voor (praktische, emotionele, sociale) hulp en steun, tips voor afleiding en vermaak et cetera. 
  • Het gratis zelfhulpprogramma van Therapieland biedt goede oefeningen en informatie bij Corona-stress. 
  • Voor informatie over hygiëne en hoe te handelen bij vermoedens van Corona, kijk op de websites van de Rijksoverheid en het RIVM.


Sociale zaken

Hoe ga je om met je social distancing, hoe onderhoud je contact met mensen, hoe houd je je relaties nu gezond?

Mentale gezondheid

Hoe ga je om met de stress, zorgen, onzekerheid, somberheid en andere gevoelens die in deze tijden op je af komen?

FAQ's 

Kijk ook even bij de FAQ's. Veel mensen zitten in deze tijd met vergelijkbare vragen, wie weet zit die van jou hier ook tussen.