In je eentje samen, of samen in je eentje zijn

Created with Sketch.

Iedereen mist nu mensen. Of wordt gek van iemand die ze eigenlijk wel even zouden kunnen en willen missen. Wat kan je doen om dat gemis wat te verkleinen, of juist wat meer ruimte voor jezelf te creëren als je teveel samen bent?

De afstand verkleinen

Iedereen kent ze denk ik nu wel: de apps die maken dat je elkaar toch veel kan zien en spreken, in deze tijd. Naast het reguliere bellen, sms-en, appen, videobellen en facetimen, zijn Houseparty en Zoom bijvoorbeeld populaire alternatieven geworden. Houseparty geeft je ook de mogelijkheid om samen spelletjes te spelen in het scherm, bijvoorbeeld. Het is even wennen, maar schroom niet om contact met je familie en vrienden te leggen. Want iedereen zit in hetzelfde schuitje en mist contact. Dus een belletje is fijn en video-oproepen worden na een paar keer minder ongemakkelijk. Wat in ieder geval helpt: Plan het in!  Normaliter heb je ook sociale afspraken om naar uit te kijken. Vaste eet-, koffie- of wandeldates, ga zo door. Een planning en weten wanneer je contact met je favoriete mensen gaat hebben, helpt enorm om de dag en week door te komen.


Verder zijn er ontzettend veel dingen die je samen op afstand kunt doen (zelfs zonder elkaar in het echt op 1,5 meter afstand te zien). Een aantal populaire activiteiten:

  • Groepsvideoborrels. Bier is goedkoper bij Albert Heijn dan in de kroeg, en het is nog steeds gezellig.
  • Online pubquizzen, zoals van de Upbeatles: https://www.upbeatles.nl/livequiz/
  • Samen sportlesjes via zoom, check bv je sport-, yoga- en dansclubs voor deze lessen en schrijf je met vrienden en familie in!
  • Netflix party: kijk samen van afstand naar Netflix. Je installeert de app door in Chrome naar de website van Netflix Party te gaan en te drukken op 'Install Netflix Party'. Je wordt vervolgens naar de Chrome Web Store geleid waar je een browserextensie kunt installeren. En there you go. Allebei een bak chips erbij, telefoon op speaker naast je en samen commentaar geven op welke serie je ook kijkt.
  • Stuur elkaar brieven en kaartjes. Superleuk om te krijgen, en uit je pen komt soms iets heel anders dan uit je mond. Zo'n kaartje of brief door de bus maakt dingen wel wat minder alleen.


De afstand vergroten

Woon je samen met iemand, die je best leuk vindt, en die je graag leuk wilt blijven vinden? Dat kan nu ook een uitdaging zijn. 

  • Tip één: praat erover met elkaar. Iedereen ervaart dit, het is uitdagend voor iedereen die samen in één ruimte zit, of je nou elkaars partner bent, ouder en kind, vrienden, huisgenoten... Het is misschien een beetje ongemakkelijk, maar om het goed met elkaar vol te houden, is het belangrijk om afspraken te kunnen maken, en daarvoor moet je praten (lukt dit niet? ook hiervoor kun je bellen, om een start te maken met wat hulp).
  • Tip twee is dan ook, maak afspraken. Moet je beiden thuiswerken? Spreek af wie waar werkt en of je de tijden kunt afwisselen. Zorg dat je elkaar ook momenten van privacy geeft; dat je elkaar indien mogelijk af en toe even alleen laat, of dat nou door in een andere ruimte zijn is, of naar buiten gaan. 
  • Tip drie: verwacht niet teveel van jezelf en de ander. Dit vraagt van iedereen veel, je zult allemaal wel eens geprikkeld en chagrijnig zijn, normaliseer dit en reken elkaar en jezelf er niet op af. Heb geduld en compassie voor jezelf en de ander. Achteraf je verontschuldigen voor een overdreven reactie kan natuurlijk nooit kwaad. 
  • Tip vier: enerzijds is elkaar ruimte geven dus juist belangrijk, maar vergeet ook niet om leuke dingen met elkaar te doen en dit ook af te spreken en te plannen. Voor je het weet is het zo normaal om samen te zijn, dat je vergeet dat die ander er is!

Tips voor gezinnen

Created with Sketch.

Hoe ga je om met Corona in je gezin?

Als ouder, maar ook als kind en jongere, komt er ineens een hele hoop op je af. Van thuisonderwijs tot het praten over iets wat voor iedereen nog onwennig is, als het ineens veel met elkaar in huis zijn en het moeten stellen van nieuwe grenzen en regels. Wat doe je wel en niet, en hoe doe je dat? Gelukkig zijn hier ook veel hulpbronnen voor beschikbaar. Van YouTube filmpjes voor (jonge) kinderen die uitleg geven, tot muziek gericht op informeren en afstand houden, van social media tot bronnen als Jeugdzorginstellingen en de overheid.

Zo is er de website van het Kenniscentrum voor Kinder- en Jeugdpsychiatrie, welk een handig overzicht geeft over hoe je het met je kinderen kunt hebben over het Corona virus:

https://www.kenniscentrum-kjp.nl/nieuws/praten-kinderen-coronavirus/

Evenals het Nederlands Jeugdinstituut, dat informatie biedt voor kinderen, jongeren en hun ouders:

https://www.nji.nl/coronavirus

Kwetsbare gezinnen en onveilige situaties

Created with Sketch.

Op de website van Slachtofferwijzer staat een duidelijk overzicht van instanties die je kunt bereiken, wanneer je zelf of iemand die je kent (vermoedelijk) slachtoffer is van huiselijk geweld, en vast zit in deze situatie. Iets om in deze tijd samen extra alert op te zijn. Maak je je zorgen om jezelf of iemand anders? Kom dan in actie en kijk op onderstaande website wat je kunt doen. 

 https://slachtofferwijzer.nl/hulppagina/emotionele-hulp-vanwege-huiselijk-geweld/